Silhouet schieten

Schietsportvereniging Le Cartouche biedt zijn leden de mogelijkheid om de silhouet discipline te beoefenen.
Eens per twee weken is hiervoor de vrijdagavond gereserveerd.

Op de 100 meter baan kan een volledige Small-Bore onderdeel geschoten worden.
Ook is er de mogelijkheid om Big-Bore onderdelen te schieten op aangepaste (geschaalde) doelen.

De silhouet discipline wordt geschoten met wapens die min of meer voor die discipline geschikt zijn.
Dit wil niet zeggen dat je perse een silhouet-wapen nodig hebt om te beginnen met die discipline.
Leden die beschikken over een WM4 kunnen zich aanmelden voor een introductie.
Op die mannier kan kennis gemaakt worden met de sport.
Een geschikt SmallBore {klein kaliber} pistool is aanwezig zodat geïnteresseerden zelf kunnen ervaren wat de discipline inhoud.

Ook geïnteresseerden van andere verenigingen zijn welkom om een introductie silhouet-schieten bij te wonen op onze schietvereniging.
Hiervoor kan men contact leggen met het bestuur via de contact gegevens op deze website.

De sport in het kort:

De essentie van het silhouetschieten is, om steeds met één schot één silhouet omver te schieten.

Wapengroepen zijn ingedeeld in 5 hoofdcategorieën.

1. Grootkaliber geweer centraal vuur {Big Bore rifle center fire}.
  2. Kleinkaliber geweer rand vuur {Small Bore rifle rim fire}.
  3. Grootkaliber handvuurwapen centraal vuur {Big Bore handgun center fire}.
  4. Kleinkaliber handvuurwapen rand vuur {Small Bore handgun rim fire}.
  5. Veldpistool {Field pistol}.

Categorieën zijn ingedeeld in onderdelen {events} zoals staand {standing}, vrije stijl, {Freestyle}, ongelimiteerd {Unlimited}, alleen revolver {revolver only}, etc….

Ieder onderdeel kan gezien worden als een gereglementeerde wedstrijd van 40 schoten.
Per silhouet-type 10 schoten ( 2 banken van 5 silhouetten).
Bij aanvang van een onderdeel mogen 5 proefschoten worden afgevuurd.

De schietsport discipline ‘silhouet-schieten’ kan kort worden samengevat als het ‘omver’ schieten van metalen silhouetten die 4 diersoorten voorstellen (Kip, Varken, Kalkoen, Ram).

Ieder van de 4 silhouetten heeft een door de reglementen bepaalde grootte en staat in groepen van 5 stuks opgesteld op een bepaalde afstand van de schootslijn.

Het ‘omver’ schieten moet men letterlijk opvatten.
Een treffer op een silhouet dat niet van de rail valt is een misser.

Ook de tijd en volgorde waarin de silhouetten dienen te worden geraakt is van belang.
Bij het Silhouet-schieten met een handvuurwapen geldt dat een serie van 5 schoten moet worden afgewerkt binnen 2 minuten. De silhouetten worden van links naar rechts omgeschoten. Een misser betekent dat de sportschutter doorgaat met het opvolgende silhouet. Dus het gemiste silhouet laat staan.