KNSA Disciplines

Klein- en groot kaliber pistool en revolver, meesterkaart 10 / 25 meter

Klein kaliber pistool en revolver, meesterkaart 10/25 meter. De discipline Klein kaliber Pistool wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber .22. Meesterkaart Licht wordt verschoten op 10/25 meter. De interne competitie hanteert schietbeurten van 4 kaarten van 5 schoten. In totaal zijn er aldus maximaal 200 punten per beurt te behalen. Op de bijgeleverde vijfde vrije kaart mag zoveel als gewenst worden proef geschoten. Meesterkaart wordt volgens de KNSA  regels beoefend. Dit betekent; staand vrije hand. Eenhandig zonder steun. Meesterkaart kan voor de interne competitie enkel worden geschoten met klein kaliber handvuurwapens (.22) die aan het baanreglement voldoen.

Militair Pistool, groot en klein kaliber

Militair Pistool, groot en klein kaliber. Het Militair Pistool Schieten is een officiële KNSA-discipline en stamt af van de krijgsmacht. De toegestane wapens zijn vuistvuurwapens die ergens wereldwijd in legeronderdelen toegepast zijn. De basisgedachte was pistolen en revolvers te gebruiken die origineel in een krijgsmacht of politiekorps toegepast werden.

Deze discipline wordt verschoten met 24 wedstrijdschoten en is verdeeld in 4 series van 6 schoten op vaste schijven.

 • De eerste serie is een precisie serie van 6 schoten op 1 schijf, afstand 25 meter in 3 minuten in de staande houding.
 • De tweede serie bestaat uit een snelvuur serie van 6 schoten op 1 schijf, afstand 20
  meter in 15 seconden in de staande houding.
 • De derde serie bestaat uit vuur verdelen van 6 schoten op 2 schijven, afstand 20 meter in 12 seconden in de knielende houding (max. 3 schoten per schijf).
 • De vierde serie bestaat uit vuur verdelen van 6 schoten op 3 schijven, afstand 15 meter in 9 seconden in de staande houding (max. 2 schoten per schijf)

Groot kaliber veteranen geweer, 100 meter

Groot kaliber geweer veteranen geweer, 100 meter. De veteranen geweer discipline wordt verschoten met een geweer wat voldoet aan o.a. de volgende eisen: Munitie met centraalvuurontsteking, kaliber niet groter dan 8 mm. Type of modeljaar van voor 1945. Nieuw geassembleerde geweren uit onderdelen en geweren van een latere productie dan de originele series zijn niet toegestaan. Conventioneel (hand-) grendelsysteem. Originele uitvoering. Dioptervizier is toegestaan mits origineel. Ringkorrels en optische richtmiddelen zijn niet toegestaan. Het wapen moet gebruikt zijn in de krijgsmacht van een erkende of erkend geweest zijnde natie.

Groot kaliber militair geweer, 100 meter

Groot kaliber geweer militair geweer, 100 meter. De militair geweer discipline wordt verschoten met een geweer wat ooit (nu of in het verleden) gebruikt is in de krijgsmacht van een erkende of erkend geweest zijnde natie. Prototypes en afgeleide burgerversies zijn ook toegestaan.

 

Historische wapens

Historische wapens. Bij deze discipline wordt geschoten met geweren, pistolen en revolvers uit de periode 1800 -1890.  Meestal zijn ze nog helemaal origineel en daardoor waardevol. Maar met een replica mag je ook deelnemen. Bij officiële wedstrijden mag alleen origineel zwart kruit (buskruit) gebruikt worden.

De historische wapenschutters zijn trots op hun originele wapen en de geschiedenis die erbij hoort.. Zij maken zelf het juiste kruitmengsel en gieten zelf de loden kogels. Er komt dus wel wat ambachtelijks bij kijken.

 

Vrij Geweer (met optiek), 100 en 50 meter

Groot Kaliber Geweer 100 meter met optiek, Klein Kaliber Geweer 100 meter met optiek en Klein Kaliber Geweer 50 meter met optiek.

De discipline wordt geschoten op een afstand van 100 meter. 3 “Woerden 100” schijven, 10 schoten per visueel, totaal 30 tellende schoten voor een maximale score van 300 punten.

Action shooting

Action shooting. Action Shooting kan gedefinieerd worden als het beschieten en/of omschieten van een aantal doelen in een zo kort mogelijke tijd, gebonden aan een aantal regels. De uitgangspositie voor Action-Shooting is het wapen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de doelen en/of zichzelf te houden. Er wordt geschoten in verschillende klasses, te weten; Open Klasse Pistool (OKP), Standaard Klasse Pistool (SKP), Open Klasse Revolver (OKR) en Standaard Klasse Revolver (SKR).

Service Pistool, groot en klein kaliber

Service Pistool, groot en klein kaliber. Service Pistool is een discipline dat geschoten wordt met een groot- of klein kaliber pistool of revolver, en bestaat uit een totaal van 24 wedstrijdschoten welke verdeeld zijn in 4 series van elk 6 schoten vanaf verschillende afstanden en onder tijdsdruk. Het doel is zoveel mogelijk punten te schieten, met een maximum van 240. Het is vergelijkbaar met Militair Pistool, maar bij Service Pistool mag er naar keuze van de schutter met twee handen of een hand worden geschoten, is de tijdsdruk hoger en wordt er op twee kaarten geschoten. De uitgangspositie is evenals bij Action-Shooting het wapen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van zichzelf te houden.

Dynamisch geweer, Dynamic Service Rifle

Dynamisch geweer, groot en klein kaliber. Schietsport kan worden onderscheiden naargelang het type wapen of de afstand. Maar een andere invalshoek betreft het onderscheid statisch en dynamisch. Neemt bij de statische disciplines de schutter een vaste positie in (staand, knielend of liggend) bij de dynamische disciplines varieert die houding. 

IPSC – parcours schieten pistool

IPSC – ook wel; parcours-schieten – is een dynamische vorm van schietsport waarbij, behalve precisie, ook snelheid van belang is. Er wordt geschoten op papieren kaarten en op diverse metalen doelen, zoals bijvoorbeeld poppers en plates. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bewegende targets (movers, swingers etc.). Op wedstrijden worden er ‘stages’ (een parcours) uitgezet, met meerdere doelen die doorgaans op verschillende afstanden staan. Vaak moet de schutter zich over de baan verplaatsen om alle doelen te kunnen beschieten en moet de schutter onderweg één of meerdere magazijnwissels doen

.

IPSC – parcours schieten geweer

IPSC – parcours schieten geweer. IPSC – ook wel; parcours-schieten – is een dynamische vorm van schietsport waarbij, behalve precisie, ook snelheid van belang is. Er wordt geschoten op papieren kaarten en op diverse metalen doelen, zoals bijvoorbeeld poppers en plates. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bewegende targets (movers, swingers etc.). Op wedstrijden worden er ‘stages’ (een parcours) uitgezet, met meerdere doelen die doorgaans op verschillende afstanden staan. Vaak moet de schutter zich over de baan verplaatsen om alle doelen te kunnen beschieten en moet de schutter onderweg één of meerdere magazijnwissels doen.

 

IPSC – parcours schieten shotgun

IPSC – parcours schieten shotgun. IPSC – ook wel; parcours-schieten – is een dynamische vorm van schietsport waarbij, behalve precisie, ook snelheid van belang is. Er wordt geschoten op papieren kaarten en op diverse metalen doelen, zoals bijvoorbeeld poppers en plates. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bewegende targets (movers, swingers etc.). Op wedstrijden worden er ‘stages’ (een parcours) uitgezet, met meerdere doelen die doorgaans op verschillende afstanden staan. Vaak moet de schutter zich over de baan verplaatsen om alle doelen te kunnen beschieten en moet de schutter onderweg één of meerdere keren herladen of magazijnwissels doen.

 

Silhouette schieten

De silhouet discipline wordt geschoten met wapens die min of meer voor die discipline geschikt zijn. Op de 100 meter baan kan een volledige Small-Bore onderdeel geschoten worden.

De essentie van het silhouetschieten is, om steeds met één schot één silhouet omver te schieten.

Wapengroepen zijn ingedeeld in 5 hoofdcategorieën.

 • Grootkaliber geweer centraal vuur {Big Bore rifle center fire}.
 • Kleinkaliber geweer rand vuur {Small Bore rifle rim fire}.
 • Grootkaliber handvuurwapen centraal vuur {Big Bore handgun center fire}.
 • Kleinkaliber handvuurwapen rand vuur {Small Bore handgun rim fire}.
 • Veldpistool {Field pistol}.

Categorieën zijn ingedeeld in onderdelen {events} zoals staand {standing}, vrije stijl, {Freestyle}, ongelimiteerd {Unlimited}, alleen revolver {revolver only}, etc….